ELDŐLT!: Államosítják a nyugdíjrendszert

Matolcsy György szerdai bejelentése végleg megpecsételi a nyugdíjpénztárak sorsát. A nemzetgazdasági miniszter közölte: aki valamelyik magánnyugdíjpénztár tagja marad, elveszíti a jogosultságát az állami nyugdíjra, járulékot azonban változatlanul fizetnie kell. A visszalépésre december közepe és 2011 január vége között nyílik meg a lehetőség.

index

kapcsolódó cikk: Zsarol és államosít a kormány

Közel másfél hónap találgatás után megszületett a magánnyugdíjpénztárak halálos ítélete: aki január végéig nem lép át az állami rendszerbe, nem kap állami nyugdíjat. A rablásnak különböző erősségi fokozatai vannak; ez most egy nagyon erős – minősített az alkotmányjogász. A közgazdász 100 százalékos visszalépésről beszélt, és arról, hogy a 19 pénztár lehúzhatja a rolót.
a teljes cikk itt

további elemzés: Ez rémálom, ez Argentína!

Meghökkent a külföldi sajtó és az elemzők a kormány tegnapi bejelentésén, amivel ultimátumot adott állampolgárainak a magyar kormány: visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, ellenkező esetben nem számíthatnak az államtól nyugdíjra öreg éveikben. Egy vélemény szerint Magyarország az argentin rémálmot követi, más vélemény szerint az EU-nak fel kell emelnie a hangját, de az elemzők szerint valószínűleg nem teljesül a kormány azon terve sem, hogy csökken az ország sérülékenysége, épp ezzel ellenkező hatást várnak.

index-porfolio

még egy érdekesség: Matolcsy saját pénzét a pénztárakra bízta

Matolcsy György önként lett nyugdíjpénztártag, és akkor sem lépett vissza a tisztán állami rendszerbe, amikor erre lehetősége nyílt. A nyugdíjpénztárak 1998-as indulásakor csak a pályakezdőket kötelezték a belépésre, mások szabadon dönthettek, belépnek-e. Közéjük tartozott Matolcsy is. Sőt: korosztályának az elmúlt tizenkét évben többször is volt lehetősége visszalépésre, legutóbb tavaly, amikor az ötvenkét évesnél idősebbek választhatták az államot. Matolcsy még akkor is jobbnak látta nyugdíját az állam helyett a pénztárakra bízni. A kormány többi tagját hiába kérdeztük, mivel nem közérdekű adatról van szó, titkolják, ki volt eddig pénztártag.

érdemes elolvasni – index

Kicsit másabb: Megszüntetik az üdülési alapítványt

A költségvetési törvénycsomag részeként fogadtatná el a kormány a nemzeti üdülési alapítvány felszámolásáról szóló szabályokat. Az üdülési csekk megszűnik, helyette rekreációs célokat szolgáló Széchenyi kártya lesz, de hogy milyen feltételekkel és mire lehet majd használni, azt egy hónappal az új év előtt még nem tudni.

a teljes cikk itt

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva