Három adót is bukhatnak az önkormányzatok

Fideszes és ellenzéki polgármesterek körében is terjednek azok a hírek, hogy helyi adók elvonásával teremtené meg a kormány az Orbán Viktor régi álmának számító állami közoktatás pénzügyi forrásait, erről a jövő héten megjelenő Magyary Zoltán-tervben lehetnek részletek. Jelenlegi formájában megszűnhet az iparűzési és a gépjárműadó, de akár az idegenforgalmi is, legalábbis az önkormányzatok helyett a költségvetés lehet a címzettje mindháromnak. Az ipából az idén 505 milliárd forint folyhat be, a gépjárműadó 73, az idegenforgalmi 6 milliárdos tétel. Ellenzéki politikusok szerint ezek elvonása az önkormányzatok gúzsba kötését jelentené. Tény ugyanakkor, hogy a központosított adóztatás hatékonyabb, mondja az adószakértő.

index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/18/helyi_ado_terv/

 Az önkormányzati feladatok átrendezésével az körvonalazódik, hogy az iparűzési és a gépjárműadó terhére szervezi meg a kormány az államosított alapoktatás támogatását – erősítette meg az Index értesülését Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Az állam az elvont önkormányzati bevételekből fedezné az új rendszerben központosított pedagógusbérek folyósítását és az alapoktatással kapcsolatos egyéb költségeket is. A terveket azonban még nem véglegesítették, és a pontos számokat sem lehet tudni – mondta Gémesi.

A probléma az, hogy az iparűzési adó nem fejlesztésre megy, hanem a legtöbb önkormányzat működési költségeket fedez ebből a forrásból. Gémesi attól tart, hogy a kormány több pénzt von el, mint feladatot, ami az önkormányzatok megszorítását jelenti.
 

Az állam az iparűzési adó elvonását a normatív támogatások emelésével részben vagy egészben ellensúlyozhatná. A jelenlegi önkormányzati finanszírozás alapja pontosan az, hogy a magas iparűzésiadó-bevételt (ipa) termelő önkormányzatok alacsonyabb normatív támogatást kapnak, mondván, a hiányzó részt saját bevételeikből ki tudják egészíteni.

Ezért az ipa teljes elvonása vagy megcsapolása (egyelőre nem tisztázott, hogy melyik mellett dönt a kormány) a normatív támogatások visszaemelését kellene hozza, de Gémesi tudomása szerint ebben nem gondolkodnak. Helyette inkább még több önkormányzati feladatot akarnak integrálni az új, járásokra épülő közigazgatási rendszerbe (a hírek szerint az önkormányzati jegyzők államigazgatási hatásköreit a kormányhivatalok járási kirendeltségeihez telepítenék).
 

Járások önkormányzati pénzből

Névtelenséget kérő költségvetési bizottsági forrásunk szerint kormánypárti körökben felmerült az idegenforgalmi adó központosítása is, amivel 6,5 milliárdot vonna el a kormány a településektől.

A bizottsági tag szerint a különböző adónemek központosításával a kormány a járási rendszer kialakításához is forrást teremtene, de a témakör hivatalosan még nem került a bizottság napirendjére.

Fehérgyarmattól Sopronig
A Széll Kálmán-tervnek nevezett reformcsomag bejelentése óta tudni, hogy az Orbán-kormány állami irányítás alá vonná a közoktatást. A dokumentumban azt írják: „az államnak vissza kell térnie az oktatás világába. Nem függhet az oktatás színvonala az önkormányzatok helyzetétől és eseti döntéseitől, az állam ezen a téren egységes rendet tud tenni”.

Az oktatás központosítása, amin már a terv nyilvánosságra hozatala előtt összeszólalkozott [1] Kósa Lajos debreceni polgármester a kormányfővel, és ami Orbán Viktor régi álma [2], nagyjából 450 milliárd forintos pluszkiadást jelente a költségvetésnek. Jelenleg nagyjából nyolcezer közoktatási intézmény és további mintegy háromezer oktatási részleg, tagintézmény van az országban, az egész rendszer fenntartása nagyjából 880 milliárd forintba kerül.
 

……

(a teljes cikk a fenti linken érhető el)

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva