Néhány óra lesz az átutalás egy nap helyett

Legalábbis bő másfél év múlva, 2012 júliusára kell átállnia az új rendszerre a bankoknak. A jelenlegi 16 éves szisztémánál már Albániában is gyorsabban lehet utalni, ráadásul a most egy napig a bankban parkoló pénzek kamata évente ötmilliárd forintot tesz ki – ez most a bankoktól az ügyfelekhez vándorol.

(index.hu)

 2012 júliusától gyorsabb lesz a banki forintátutalás. Ahogy a pénzintézetek átállnak a gyorsabb elszámolási rendszerre, az elküldött pénz napon belül fog megjelenni a kedvezményezett számláján. Az átállás után a kisvállalkozók a határidő napján is ráérnek adót fizetni, és a külföldön nyaraló gyereknek is sokkal egyszerűbb lesz pénzt küldeni, ha lefogyott a számlája.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelenő rendelete alapján 2012 július 1-től a jelenlegi egy nap helyett legfeljebb négy óra kell az elektronikus forintátutaláshoz. A változás a belföldi átutalásokat érinti. Az MNB szerint az új rendszerben a lakosság illetve a vállalkozások pénzgazdálkodása jelentősen könnyebbé válik, hiszen a napon belül megkapott pénzt még aznap újabb fizetésekre lehet majd felhasználni.
Ezzel megszűnik a jelenleg egy napig „utazó” pénzen realizált kamatjövedelem, ezzel évente körülbelül ötmilliárd forinttal több marad az ügyfelek zsebében. Jelentős lépés a pénzpiac hosszú távú szabályozásában – kommentálta a fejlesztést Király Júlia, az MNB alelnöke.

A bankok közötti verseny is fokozódik, hangzott el az MNB-ben. Eddig ugyanis sok bank azzal tudta házon belül tartani ügyfeleit, illetve újakat becsábítani, hogy azt mondta, így a kedvezményezettek az utalásokat napon belül megkapják. A jövőben ez az előny megszűnik, ezzel a módszerrel tehát nem lehet majd ügyfeleket más pénzintézetektől átcsábítani, vagy megtartani.

Az új rendszerben az utalások egyes ügyfeleknek előbb, másoknak utóbb teljesülnek. Ennek oka, hogy naponta 4-6 utalási ciklus lesz meghatározott időpontokban. Aki rögtön egy utalási ciklus lezárulása után küld pénzt, annak órákat kell várnia a következő bankközi utalási ciklusig, a pénz tehát később érkezik meg. Aki viszont az elszámolási ciklust közvetlenül megelőzően küld pénzt, annak az utalása akár fél-egy órán belül is teljesül majd. (Jelenleg este tízóráig küldik a bankok az elszámolásokat a központi elszámolóházba és hajnal hatig tart az elszámolás, ezért van szükség egy munkanapra ahhoz, hogy a fizetés a feladótól eljusson a kedvezményezett számlájára.)

Egy 14 éves rendszert változtatunk meg – hangzott el a sajtótájékoztatón –, a bankoknak új eljárásokat kell kialakítaniuk, előbb a rendszerek informatikai kialakítására kell időt hagyni, a jövő év nagy része ezzel telik majd, majd fél-háromnegyed év tesztelési időszakra van szükség 2012 első felében, ezután jöhet csak a bevezetés. Az új elszámolási rendszert is a GIRO Zrt. üzemelteti.

1994-ben, amikor a hazai átutalási rendszer (GIRO) elindult, még korszerű, élvonalbeli rendszernek számított. Azóta 16 év telt el, sok ország megújította a hasonló rendszerét, mára már 22 uniós országban elérhető a gyorsabb utalási rendszer, de még Albániában is. Az átállást előkészítő munka 2005-ben indult az MNB kezdeményezésére. Az új rendszer bevezetése 7-8 milliárd forintba kerül, amit a bankok állnak.

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva