Válságadót vet ki Orbán

A bankadóhoz hasonló módon megadóztatja a kormány a távközlési és energetikai cégeket, valamint a kiskereskedelmi láncokat. Novembertől az állam kevesebbet költ nyugdíjra, és eltörli vagy újratárgyalja a PPP-konstrukciókat. Orbán Viktor fellebbentette a fátylat második gazdasági akciótervéről. Az adószakértő szerint a végén ezt a lakosság fizeti meg.

(fn.hu)

Kapcsolódó cikk: Mindekit meglepett Orbán

Túl sok multi lábára léphetünk rá egyszerre, a magánnyugdíjpénztári utalások leállítása alkotmányos aggályokat vet fel, a német kormány is panaszkodhat – többek között ilyen reakciókat váltott ki Orbán Viktor mai csomagja, melynek fő elemét az energiaszektort, a kereskedelmi láncokat és a távközlési cégeket érintő új különadók jelentik. Úgy tűnik előzetes egyeztetés egyetlen iparági szereplővel sem folyt.

a kapcsolódó cikk itt olvasható

 Kapcsolódó cikk: Esik a forint, adják az államkötvényeket – Megijedt a piac a kormány terveitől

A magánnyugdíjpénztárak lehetséges eltűnése aggasztja a befektetőket, ezért adják a hosszú lejáratú állampapírokat. A kasszák sok állampapírt vesznek, ha eltűnnek, jelentősen megzuhanna az állampapír vásárlás.ez a kapcsolódó cikk itt olvasható

Újabb válságadókat vet ki a kormány, már idén – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén elmondott beszédében a budai Millenárison. A távközlési szektorban működő cégektől idén és a következő két évben 61, az energetikai cégektől 70, a kereskedelmi láncoktól pedig 30 milliárd forintot szed be a kormány – mondta a miniszterelnök, aki a kabinet terveit azzal indokolta, hogy most a jól menő cégeknek kell fizetniük, miután mindenki más már megtette ezt.

Felülvizsgálja a kormány a nyugdíjrendszer kiadásait: november elsejétől 2011. december 31-ig az állam nem fizet havonta 30 milliárd forintot a magánnyugdíjpénztári rendszer miatt.(Jelenleg az adózók jelentős része magánnyugdíj-pénztárakba fizeti a nyugdíjjáruléka 25 százalékát, ez pedig forráshiányt jelent az állami nyugdíjrendszernek.) Ezzel párhuzamosan újraszabályozza a nyugdíjrendszert – jelentette be a miniszterelnök.

Kudarc a PPP-konstrukció: a kabinet a meg nem kezdett együttműködéseket törli, a folyamatban lévőket pedig újratárgyalja – közölte Orbán Viktor.

Higgyük el, jó lesz!
 

A miniszterelnök szerint a jelenlegi állapot hanyatláshoz vezet, ezért változtatni kell.

Orbán Viktor azt mondta, kitörni csak új adórendszerrel lehet, amelynek eredménye lesz a foglalkoztatási és demográfiai fordulat.

A miniszterelnök beszélt az országra váró feladatokról is. „Magyarországnak két és fél hónap múlva bizonyítania kell, hogy tekintélyes ország.” – mondta Orbán Viktor, aki szerint az EU-elnökséget ki kell használni.

„Higgyük el, hogy nekünk van keresnivalónk az új világban.”
 

A kormányfő a második intézkedési terv részleteit hétfőn, a Parlamentben fejti ki.

A lakosság fizeti?

Összességében nem adócsökkentés, hanem adóátcsoportosítás történik a lakosságtól az extraprofitot termelő vállalkozások terhére – kommentálta Orbán bejelentését Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője.

Ne legyen kétségünk a felől, hogy az ágazati adókat végül – ahogy a bankadót is – a lakosság fizeti majd meg, ugyanis ezek az adók árképző tényezők lesznek. Lehet, hogy az szja-csökkentés egy része ezen az ágon kerül majd vissza az államkasszába- húzta alá az adószakértő.
 

forrás

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva