Keményebb lesz az új adóhivatal

Az APEH és a VPOP kormányzati tervekben szereplő, talán jövőre megvalósuló összevonása új távlatokat nyithat az adócsalás elleni harcban a két szervezet adatbázisainak összenyitása miatt – állítják a Napi által megkérdezett szakértők.

(index – Napi Gazdaság)

Már most látszik, hogy nem lesz egyszerű feladat a nemzeti ellenőrzési hivatal felállítása, a nagy hagyományokkal rendelkező két szervezet, az APEH és a VPOP összeolvasztása – írja a Napi Gazdaság [1].

Nyilván gőzerővel dolgoznak az integráción, de némi fennakadásra januárban biztosan számítaniuk kell az adófizetőknek – véli Lőcsei Tamás. A PwC cégtársának várakozásai szerint a legnagyobb változást az információmegosztás rendszere hozza majd.

Ha a két szervezet korlátlanul használhatja a másik adatbázisát, akkor javulhat az adócsalások felderítési esélye – mondta a Napinak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst & Young adószakértője is úgy véli, hogy az integráció elején leülhet kicsit a munka, de ez minden nagyobb átszervezésnél előfordul. Az APEH volt elnökhelyettese szerint kevesebb dolgozóra lesz szükség a működéssel kapcsolatos területeken, például a bérszámfejtésen vagy a beszerzési osztályon, így több ember végezhet érdemi munkát, és végül növekedést hozhat az átszervezés.

A teljes cikk itt olvasható el!