2021. január 1: elektronikus fizetés lehetőségei

Bár jelenleg a vírushelyzettel vagyunk elfoglalva, és az online-számla is akadozik még rendesen, sokan érdeklődnek a január 1-től érvényes újabb kötelezettség felől.
Az előírás nem bankkártyaolvasók telepítésére kötelez! Ez egy bizonyos forgalom alatt indokolatlanul magas plusz terheket jelentene egy kis vállalkozásra. Kényelmi okokból és a vevők elvárása miatt ezt persze bárki választhatja, de érdemes utánajárni az olcsóbb lehetőségeknek. Hagyományos terminálok helyett akár NFC-s mobiltelefon is lehet „kártyaelfogadó hely”, vagy elegendő csupán az azonnali fizetést utalás utján lehetővé tenni.

Január 1-jétől valamennyi online pénztárgépet használó kereskedő számára kötelezővé válik az elektronikus fizetések elfogadása. (Az első fél év türelmi idő.)
Ez nem jelent kötelező bankkártya-elfogadást! Helyette azonnali fizetési szolgáltatás elfogadása, támogatása is elegendő.
Bármelyik készpénzmentes fizetési módot választjuk, azt nem lehet értékhatárhoz kötni!
Nagyobb forgalmú üzlet esetén kényelmi okokból és vevőigények miatt is célszerű lehet a hagyományos bankkártya-terminál. Bankoktól független szolgáltatók ajánlatai rugalmasabbak lehetnek.
A sumup.hu például havidíjmentes hozzáférést biztosít, máshol támogatással lehet terminált beköttetni. Tájékozódni kell, és a várható használati igények alapján kalkulálni, választani.
AFR = Azonnali Fizetési Rendszer alapja az, hogy a banki utalások 5 mp-en belül teljesülnek már. Regisztráció után már nem csak bankszámlaszám, hanem telefonszám, adószám, vagy e-mail cím (másodlagos azonosító) is lehet az utalás címzettje! Az eladó QR kód generálásával egyszerűsítheti le az utalás indítását, amit a vevő telefonnal beolvas, beazonosít, és ha ellenőrzi, elfogadja annak adatait, akkor jóváhagyja, és utalja. Az eladó leginkább mobil applikáción értesülhet gyorsan az utalás tényéről.
Amíg nem lesz ilyen kész hazai mobilalkalmazás, illetve ilyen fizetési infrastruktúra, addig végső soron az is elfogadható megoldás, ha a kereskedő kiteszi a bankszámlaszámát egy jól látható helyre, és megkéri a vevőt, hogy arra utalja át a pénzt a mobiltelefonjáról, hiszen ez is elektronikus fizetésnek minősül. (A másodlagos bankszámla-azonosítók viszont már rég alkalmazhatók!)

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva