Kiveri a cégekből a béremelést a kormány

Nem indulhat közbeszerzésen és elveszíti az állami támogatásokat az a vállalkozás, amelyik nem kompenzálja az adóváltozások veszteseit – lényegében ez lenne a következménye annak, ha a parlament elfogadja a bérkommandó hétfőn benyújtott és a parlament gazdasági bizottsága által támogatott törvényjavaslatát

a teljes cikk itt

 Az intézkedés lényegében minden munkavállalót (durván nyolcszázezer-egymillió embert) érint, aki bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keres, mert a januártól hatályos szja-átalakítás csak e szint fölött dobta meg a nettó fizetéseket.

A törvényjavaslat úgy módosítja a Munka Törvénykönyvét, hogy a kormánynak felhatalmazást ad arra, hogy rendeletben határozza meg „a bruttó 300 000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés elvárt mértékét”.

Módosul a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény is. A változás szerint az ellenőrök minden egyes esetben meg kell nézzék, hogy megtörtént-e az elvárt béremelés. Az öt fideszes és egy kereszténydemokrata politikus által jegyzett javaslat szerint, ha a vizsgálat kideríti, hogy egy cég nem a kormány elvárásai szerint nyúlt az alacsonyabb-közepes keresetű dolgozói fizetéséhez, akkor a „jogsértést megállapító jogerős határozattól számított két évig közbeszerzési eljáráson ajánlattevőként nem indulhat és a központi költségvetésből, valamint elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásban nem részesülhet”.

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva