Számlázó programok 2016-tól

Kedves Ügyfelünk!


FONTOS JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSRÓL TÁJÉKOZTATJUK!

MÁR CSAK 1 HÓNAPJA VAN, HOGY FELKÉSZÜLJÖN!

Jövőre lép életbe a korábbi időszakokhoz képest eddigi egyik legnagyobb jogszabályváltozás, ami a számlázó programokat érinti. Ne feledje, mindenképp szükséges a meglévő számlázó programját frissíteni!

2016.01.01-től minden számlázó programnak rendelkeznie kell az Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás elnevezésű menüponttal!

TILOS lesz használni olyan elavult, nem frissített számlázó programot, ami nem tartalmazza ezt a funkciót!


Mire szolgál, mit csinál ez az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás menüpont?

A menüpont működése és elnevezése is minden számlázó programban egységes. A funkció a jogszabályban (23/2014-es NGM rendelet, 2. és 3. melléklet) meghatározott formátumú (XML) fájlba menti a számlázó programmal kiállított számlákat.

Az Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkció által létrehozott fájl csak a számlák(!) adatait tartalmazza és kizárólag csak olyan adatok találhatók meg benne, ami a számláról amúgy is leolvasható! A fájl nem tartalmaz semmilyen egyéb információt (pl. egyéb bizonylatokat, szállítóleveleket, nyugtás eladásokat, készletinformációkat, partner- vagy terméktörzset).

Fontos, hogy ezt a funkciót kizárólag csak akkor kell használnia, ha Ön NAV ellenőrzést kap!

Ez tehát nem egy havi adatszolgáltatás és a számlázó programok nincsenek összekötve a NAV-val, vagyis nem olyanok, mint az online pénztárgépek.

A funkció fő célja, hogy a számítógéppel kiállított számlák ellenőrzése egyszerűbb és gyorsabb legyen. Amennyiben az Ön cége NAV ellenőrzést kap, úgy a számlák elsődleges vizsgálata anélkül

megvalósítható, hogy Önnek be kelljen vinni az adóhatósághoz a kinyomtatott számlákat. Egy helyszíni ellenőrzés során pedig segíti a NAV ellenőr munkáját, mert a funkció minden számlázó programban egységes (Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás) elnevezésű menüpont alatt lesz megtalálható.

(A Naturasoft tájékoztatójából)

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva