Könnyen adóelkerülésre használható a takarítónő-szabály

Teret enged a feketejövedelmek tisztára mosására az adórendszeren kívüli kereset intézménye; mivel ahhoz nem tartozik jövedelemkorlát, az ügyeskedők feleségeiket küldhetik egymáshoz „takarítani” – hívja fel a figyelmet a Napi Gazdaság.

 A cikk szerint nagy tételben nem biztos, hogy megéri, de kisebb összegeket tisztára lehet mosni az új szabályozással, amely megteremti az adórendszeren kívüli kereset intézményét. Az augusztus 15-én hatályba lépett törvény szerint egy háztartás adómentesen foglalkoztathat háztartási munkát végző alkalmazottakat, ha eleget tesznek egy minimális adminisztrációs kötelezettségnek, valamint havonta befizetnek ezer forint regisztrációs díjat a büdzsébe.

A törvény azonban nem rendelkezik arról, hogy az adórendszeren kívüli kereset legfeljebb mekkora összeg lehet. Így havonta akár több millió forintot is utalhat a foglalkoztató a takarítónőnek, kertésznek, vagy magántanárnak – márpedig ezzel elvileg jelentős összegek moshatók tisztára. Elég, ha az adót fizetni nem akarók egymás feleségeit alkalmazzák takarítónőként, vagy, hogy jobban nézzen ki, magántanárként foglalkoztatják őket. Ehhez csak annyi szükséges, hogy az alkalmazottnak máshol ne legyen munkaviszonya – ismerteti a napilap.

Szakértők szerint azonban a végletekig nem érdemes elmenni, egy érték felett ugyanis már olyan kérdéseket tehet fel az adóhatóság, amelyekre nagyon nehéz válaszolni. Egy-egy ilyen ügylet után ugyanis az ellenőrzés arra irányulhat, honnan volt forrása a foglalkoztatónak, hogy csillagászati összegeket fizessen a háztartási munkáért – olvasható a Napi Gazdaságban.